„Ръст на цените имаше и през 2015 – 2016 г. През миналата година прогнозите за нарастване също се сбъднаха, но в рамките на 6 – 7%. В по-големите градове и завишаването беше и по-сериозно. Като цяло увеличаването на цените се позабави заради активността на инвеститорите в строителния процес. Обемът от сделки за 9-месечието показа също забавяне на ръста и дори спад на сделките. В страната занижението е 6%. Варна и София са с ръстове, но около 1,5%. Това е по-ниско в сравнение на предходната година“, каза Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Според него купувачите имат избор, предлагането е все по-добро. За сделките той препоръча цени, които позволяват бърза продажба.

„Нещата в момента са добри като съотношение. Някой инвеститор ще има затруднения, но ще коригира стратегиите си. Продажбите на зелено при наличието на сериозна конкурентна среда могат да се окажат по-трудни. Тук рисковете са свързани със забавяне процеса на довършване на сградата. Проблемите могат да са от всякакъв характер“, добави той.

Случаи на „ужилени“ хора все още има, но не са много. Включително и във Варна, поради факта изненада, най-вече в началото на кризата.

„Очакваме и повишаване на лихвените проценти. Това може да повлияе добре на пазара. Много е сериозно търсенето. Продължава да е на високи нива от платежоспособни клиенти. В момента икономическите параметри на страната са добри“, категоричен е Добромир Ганев.

„Във Варна има млади семейства, които търсят първо жилище. За тях моментът е добър – ниска безработица, платежоспособност. Голяма група са търсещите по-голям имот. Мигриращите от 4 – 5 области около Варна също са таргет. Тази група е очертана, те искат да вложат своите спестявания. Много българи в чужбина също започнаха да търсят собственост във Варна“, анализира ситуацията на пазара той.

“Моряците винаги са константа величина в недвижимите имоти. Чужденците са малък дял на пазара в страната. Докато Русия не реши своите икономически проблеми, тенденцията ще се запази. Новата група са немските пенсионери. Заселват се в България, по Черноморието. Те купуват в Тайланд, там нямат възможности, но „откриват“ България. Проблемът е езиковата бариера“, съобщи още Ганев.

Има случаи за некоректни дейности, но не са система. Според него решението е просто – необходимо е регулация на процеса, получаване на качествена информация при избор на довереник.

Източник: Черно Море

Остави коментар