Когато човек реши да си купи жилище, си дава сметка, че не е съвсем наясно как и откъде да тръгне по този дълъг път. Предстоят му разходки, огледи, събиране на документи, кандидатстване за кредит, изповядване на сделка и още други процедури, които никак не са леки задачи, особено за хора без опит.

Именно в този труден и нов път може да ви помогне вашият брокер. Защото няма какво да се лъжем – работата с компетентен и добър брокер на недвижими имоти не само гарантира законността на сделката, но и улеснява изключително много купувача, като му спестява доста време и нерви.

Доста хора вероятно биха си казали, че могат да се справят и без такава помощ и че няма нужда да дават излишни пари. Може би да, ако сте достатъчно компетентни по темата, може да минете и без брокер, но дали липсата му ще ви излезе по-евтино… това е въпрос, на който трудно може да се даде еднозначен отговор. Защото един професионален съветник може да направи сделката доста по-изгодна за купувача, защото добрият брокер подпомага клиентите при водене на преговори, съдейства им за договаряне на справедливата пазарна цена на имотите и най-важното – гарантира за сключване на сделки с имоти без тежести.

И все пак как да изберем своя доверен брокер?

И тук, както и в доста други области, универсална рецепта няма, но има няколко прости съвета. На първо време може да изберете вашия посредник по препоръка на ваши близки, минали вече по този път. Хубаво е да проверите професионалния му опит, както и какви оценки има за работата му. Когато говорите с него, поисквайте доказателства за неговия професионален опит.

Когато изберете и започнете работа със своя брокер, дори и да е ваш познат, не забравяйте, че най-добрата и сигурна форма на договор е писмената. Само тя гарантира интереса на всяка от страните, защото при неизпълнение на задълженията, се носи отговорност. Такъв договор ви гарантира, че брокерът ще следва до край вашите интереси при покупката.

Разбира се, както е при всеки договор, трябва да четете внимателно какво разписвате – какви са задълженията на двете страни, както и какво възнаграждение ще получи вашият брокер. Да, със сигурност преди това сте договорили това, но е важно и да го затвърдите преди да положите подписи.

Хубаво е, брокерът ви да работи в същото населено място, където искате да си закупите жилище. Така ще сте сигурни, че той е достатъчно компетентен за спецификите на града и региона. Винаги търсете брокер, който притежава нужните умения и специализация и не се доверявайте на сляпо.

А за да си спестите излишни разходки и загуба на време, формулирайте ясно пред своя брокер какъв вид недвижим имот точно търсите – къде да се намира, колко да бъде голям, колко стаи да има. Ако имате и други специфични изисквания също му ги посочете ясно.

 

Източник: imoti.net

Остави коментар