Когато човек реши да си купи жилище, си дава сметка, че не е съвсем наясно как и откъде да тръгне по този дълъг път. Предстоят му разходки, огледи, събиране на документи, кандидатстване за кредит, изповядване на сделка и още други процедури, които никак не са леки задачи, особено за хора без опит.

Именно в този труден и нов път може да ви помогне вашият брокер. Защото няма какво да се лъжем – работата с компетентен и добър брокер на недвижими имоти не само гарантира законността на сделката, но и улеснява изключително много купувача, като му спестява доста време и нерви.

Доста хора вероятно биха си казали, че могат да се справят и без такава помощ и че няма нужда да дават излишни пари. Може би да, ако сте достатъчно компетентни по темата, може да минете и без брокер, но дали липсата му ще ви излезе по-евтино… това е въпрос, на който трудно може да се даде еднозначен отговор. Защото един професионален съветник може да направи сделката доста по-изгодна за купувача, защото добрият брокер подпомага клиентите при водене на преговори, съдейства им за договаряне на справедливата пазарна цена на имотите и най-важното – гарантира за сключване на сделки с имоти без тежести.

И все пак как да изберем своя доверен брокер?

И тук, както и в доста други области, универсална рецепта няма, но има няколко прости съвета. На първо време може да изберете вашия посредник по препоръка на ваши близки, минали вече по този път. Хубаво е да проверите професионалния му опит, както и какви оценки има за работата му. Когато говорите с него, поисквайте доказателства за неговия професионален опит.

Когато изберете и започнете работа със своя брокер, дори и да е ваш познат, не забравяйте, че най-добрата и сигурна форма на договор е писмената. Само тя гарантира интереса на всяка от страните, защото при неизпълнение на задълженията, се носи отговорност. Такъв договор ви гарантира, че брокерът ще следва до край вашите интереси при покупката.

Разбира се, както е при всеки договор, трябва да четете внимателно какво разписвате – какви са задълженията на двете страни, както и какво възнаграждение ще получи вашият брокер. Да, със сигурност преди това сте договорили това, но е важно и да го затвърдите преди да положите подписи.

Хубаво е, брокерът ви да работи в същото населено място, където искате да си закупите жилище. Така ще сте сигурни, че той е достатъчно компетентен за спецификите на града и региона. Винаги търсете брокер, който притежава нужните умения и специализация и не се доверявайте на сляпо.

А за да си спестите излишни разходки и загуба на време, формулирайте ясно пред своя брокер какъв вид недвижим имот точно търсите – къде да се намира, колко да бъде голям, колко стаи да има. Ако имате и други специфични изисквания също му ги посочете ясно.

 

Източник: imoti.net

Публикувано във факти.бг:
Миграцията на населението е една от причините да се наблюдава висок процент на празните жилища у нас, смятат експерти. Друг проблем, е че част от купените имоти са курортни или вилни и са придобити със стопанска цел, а за тях не се плаща данък. „Този елемент трябва да се изчисти” е мнението на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Малина Крумова.

Наскоро вицепремиерът Валери Симеонов внесе законопроект за по-голяма данъчна тежест върху тези имоти. „Тук става дума не само за курортните места, но и за територията на цялата страна. Един от най-големите проценти на незаети жилища е в Северозападна България. Необходимо е да бъдат изградени механизми дадена община да използва тези необитавани жилища, за да привлече млади хора при атрактивни условия. Не говоря за национализация, а за инструмент за регионално развитие. Трябва да работим активно с общините и те да имат ролята на управляващи на жилищния процес”, казва пред „24 часа” Крумова.

Появиха се коментари, че новият законопроект дава възможност за национализация на жилища. Никъде в стратегията не пише национализация. Просто се идентифицира проблема с празните жилища и се търси начин за решаването му. Ако жилището е празно, защото човек е в чужбина, би следвало да има механизъм, по който общините и държавата да могат да го използват. „Една от идеите, които предлагаме, е такива жилища да бъдат предоставени за управление на общината. Подчертавам – управление, а не промяна на собствеността. Възможно е собственикът да плаща по-малки данъци или да бъде освободен. Всички като граждани и собственици трябва да разберем, че собствеността е инвестиция. Всяка компания ще ви каже, че един актив трябва да работи за съответния собственик”, казва заместник-министърът на регионалното развитие.

Два са основните проблема при наличието на много необитаеми жилища. Първият е, че те не се поддържат, а това влошава енергийната ефективност на цялата сграда, а вторият е, че често не се плащат данъци.

Друг въпрос засегнат в стратегията е намесата на държавата в регулирането цените на жилищата. „МРРБ няма да се намеси директно на този пазар. Ще търсим механизми, които да предизвикат поведение на банковия или строителния сектор, което да доведе до други тенденции. Регулирането на един пазар обичайно се извършва с фискални или данъчни инструменти, но те не са единствените. Може, например да се ангажира социална отговорност на участниците на пазара”, допълва Крумова.

Източник: https://fakti.bg

 

„Ръст на цените имаше и през 2015 – 2016 г. През миналата година прогнозите за нарастване също се сбъднаха, но в рамките на 6 – 7%. В по-големите градове и завишаването беше и по-сериозно. Като цяло увеличаването на цените се позабави заради активността на инвеститорите в строителния процес. Обемът от сделки за 9-месечието показа също забавяне на ръста и дори спад на сделките. В страната занижението е 6%. Варна и София са с ръстове, но около 1,5%. Това е по-ниско в сравнение на предходната година“, каза Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти”.

Според него купувачите имат избор, предлагането е все по-добро. За сделките той препоръча цени, които позволяват бърза продажба.

„Нещата в момента са добри като съотношение. Някой инвеститор ще има затруднения, но ще коригира стратегиите си. Продажбите на зелено при наличието на сериозна конкурентна среда могат да се окажат по-трудни. Тук рисковете са свързани със забавяне процеса на довършване на сградата. Проблемите могат да са от всякакъв характер“, добави той.

Случаи на „ужилени“ хора все още има, но не са много. Включително и във Варна, поради факта изненада, най-вече в началото на кризата.

„Очакваме и повишаване на лихвените проценти. Това може да повлияе добре на пазара. Много е сериозно търсенето. Продължава да е на високи нива от платежоспособни клиенти. В момента икономическите параметри на страната са добри“, категоричен е Добромир Ганев.

„Във Варна има млади семейства, които търсят първо жилище. За тях моментът е добър – ниска безработица, платежоспособност. Голяма група са търсещите по-голям имот. Мигриращите от 4 – 5 области около Варна също са таргет. Тази група е очертана, те искат да вложат своите спестявания. Много българи в чужбина също започнаха да търсят собственост във Варна“, анализира ситуацията на пазара той.

“Моряците винаги са константа величина в недвижимите имоти. Чужденците са малък дял на пазара в страната. Докато Русия не реши своите икономически проблеми, тенденцията ще се запази. Новата група са немските пенсионери. Заселват се в България, по Черноморието. Те купуват в Тайланд, там нямат възможности, но „откриват“ България. Проблемът е езиковата бариера“, съобщи още Ганев.

Има случаи за некоректни дейности, но не са система. Според него решението е просто – необходимо е регулация на процеса, получаване на качествена информация при избор на довереник.

Източник: Черно Море